De ce Rear Facing Prelungit este mai Sigur?

rear facing prelungit sau rear facing extins

Este dovedit faptul că orientarea cu spatele la sensul de mers este de până la 5 ori mai sigură în comparație cu orientarea cu fața la sensul de mers și salvează viața copiilor în fiecare zi. Rezultatele vorbesc de la sine, iar în cazul unui accident, orientarea cu spatele la sensul de mers face o diferență enormă pentru siguranța copilului tău.

Cu toate acestea, vedem un număr îngrijorător de copii mici care călătoresc cu fața la sensul de mers sau chiar fără a avea un scaun auto. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne facem vocea auzită și să răspândim mesajul cu privire la siguranța oferită de scaunele auto rear-facing și la dreptul copiilor de a călători în cea mai sigură direcție – cu spatele la sensul de mers.

De ce rear facing prelungit este mult mai sigur?

Pentru tine, ca părinte, siguranța copilului tău este o prioritate. Una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua ține de alegerea scaunului auto potrivit pentru copilul tău. Deși există multe opțiuni disponibile, scaunele auto rear facing prelungit reprezintă cea mai sigură alegere.

Termeni: Rear Facing Prelungit,  Rear Facing Extins

Termenul Rear Facing Prelungit intalnit deseori si ca Rear Facing Extins se referă la o configurație specifică a scaunelor de siguranță pentru copii în mașină. Scaunele pentru copii pot fi montate în mașină în două moduri principale: orientate înainte (forward facing) și orientate înapoi (rear facing). Rear facing prelungit (în engleză, “extended rear facing” sau “ERF”) se referă la practica de a ține copiii în scaune orientate înapoi pentru o perioadă mai lungă de timp decât recomandările minime legale sau obișnuite.

De ce este mult mai sigură orientarea cu spatele la sensul de mers – rear facing?

De ce rear facing extins este mai bine?

Cel mai mare avantaj al unui scaun auto rear facing este protecția sporită pe care o oferă capului, gâtului și coloanei vertebrale a copilului în cazul unui accident. Carcasa scaunului auto rear facing îți protejează copilul și distribuie forțele de impact pe o suprafață mai mare și, prin urmare, reduce semnificativ forțele care acționează asupra gâtului.

În cazul unei coliziuni, șansele de supraviețuire sau de a evita riscul de răni grave cresc semnificativ dacă copilul tău călătorește într-un scaun auto cu spatele la sensul de mers, în loc de un scaun auto orientat cu fața la direcția de mers.

Un copil mic are capul mai greu și mai mare, raportat la corpul lui în ansamblu. Este o diferență foarte mare între copii și adulți. Capul unui bebeluș reprezintă 25% din greutatea corpului său, comparativ cu cel al unui adult, ce reprezintă doar 6%.

Mușchii gâtului unui copil sunt de asemenea, mai fragili, iar vertebrele nu sunt complet dezvoltate încă. Într-o coliziune frontală, care este de obicei cel mai întâlnit tip de coliziune, crește riscul de leziuni severe ale gâtului, în cazul în care copilul călătorește cu fața la sensul de mers. Impactul asupra capului, gâtului și spatelui este redus semnificativ într-o poziție rear facing.

Scaunul auto rear facing oferă un suport mult mai bun pentru capul și gâtul copilului, iar forțele de impact sunt distribuite de-a lungul întregului corp al celui mic, în loc să fie concentrate doar asupra gâtului.

rear facing prelungit,rear facing extins,rear facing

Cu cât este mai sigură orientarea rear facing – de până la 5 ori mai sigură.

Așadar cu cât este mai sigură orientarea cu spatele la sensul de mers în comparație cu orientarea cu fața la direcția de mers?

Testele la impact frontal arată că forțele care acționează asupra gâtului sunt de până la 5 ori mai mari atunci când copilul stă cu fața la direcția de mers comparativ cu situația în care ar sta cu spatele. De aici rezultă că este de până la 5 ori mai sigur pentru copilul tău să călătorească într-un scaun auto cu spatele la sensul de mers.

Dinamica corpului copilului este foarte diferită în funcție de direcția de deplasare într-un impact. În timpul impactului, într-un scaun auto orientat cu fața la direcția de mers, corpul este împins în afara scaunului auto, centura fiind singura care îl ține pe loc, însă capul se mișcă spre înainte. Aceasta duce la transferarea forțelor de impact către gâtul copilului, creând o tensiune enormă.

Cel mai mare avantaj al unui scaun auto rear facing este că susține întregul spate, gâtul și capul copilului, iar forțele de impact sunt distribuite de-a lungul întregului corp al celui mic, reducând astfel, în mod semnificativ, forțele impuse asupra gâtului.

Prin urmare, un scaun auto rear-facing îi oferă copilului tău protecție sporită și reduce riscul de rănire gravă în cazul unei coliziuni.

scaune auto rear facing

Graficul de mai jos ilustrează diferența uriașă a forțelor care acționează asupra gâtului la care este expus un copil în cazul unei coliziuni frontale într-un scaun auto rear-facing (linia verde) și într-un scaun auto front facing (linia roșie). În timpul impactului, într-un scaun auto orientat cu fața la direcția de mers, forțele de impact sunt transferate asupra gâtului copilului, creând o tensiune enormă la nivelul gâtului.

rear facing prelungit,rear facing extins,rear facing

Recomandări pentru siguranță rear facing prelungit

Cât timp poate sta un copil rear facing?

Recomandările generale spun că un copil ar trebui să călătorească cu spatele la direcția de mers până la vârsta minimă de 4 ani, însă obiectivul nostru la Axkid este ca ei să călătorească rear facing până la aproximativ 6 – 7 ani, pentru siguranță maximă.

Deși unii părinți ar putea fi tentați să întoarcă copilul cu fața la direcția de mers înainte de vârsta recomandată, este important să înțelegem care sunt riscurile care ar putea interveni. Scaunele auto cu fața nu oferă același nivel de protecție ca scaunele auto orientate cu spatele, iar copiii întorși prematur cu fața prezintă un risc mai mare de rănire în eventualitatea unui accident.

rear facing prelungit,rear facing extins,rear facing
rear facing prelungit,rear facing extins,rear facing

În concluzie, când vine vorba de siguranța copilului tău la drum, alegerea unui scaun auto rear-facing este cea mai sigură opțiune. Scaunele auto orientate cu spatele la sensul de mers oferă protecție superioară capului, gâtului și coloanei vertebrale a copilului în cazul unei coliziuni.

Ținând copilul cu spatele la direcția de mers cât mai mult timp posibil vei avea garanția că este în siguranță în timpul călătoriilor cu mașina. 

Intamplari adevarate – siguranța oferită de scaunele rear facing prelungit în viața reală

Putem face mii de teste de impact și de simulări în laboratoare, însă abia atunci când trecem printr-un accident în viața reală vedem cu adevărat beneficiile uriașe oferite de scaunele auto rear-facing.

Mai jos îți reamintim 3 povești diferite de viață, cu rezultate diferite. Dar ce au ele în comun este că toate prezintă un accident real care i s-ar putea întâmpla oricui.

După impactul cu un autobuz, fiul lui Gwendoline a scăpat nevătămat în scaunul său Axkid ONE

Facebook Gmail Yahoo Mail Like Mașina familiei, un Renault Captur, după ce s-a izbit de un autobuz. Cele 2 autovehicule aveau viteză mică și totuși pagubele sunt mari Aceasta este povestea soțului lui Gwendoline și a fiului lor, în vârstă de 5 ani, care au fost implicați într-o colizune cu [...]

citeste tot articolul
Copil de 4 ani a scăpat nevătămat cu Axkid Minikid 2

Facebook Gmail Yahoo Mail Like Aceasta este povestea Monei și a familiei ei. Era alături de soțul ei și cei 2 copii ai lor, de 5 și 11 ani, când au suferit un accident rutier, în timp ce se îndreptau spre casă dintr-o excursie pe care au avut-o împreună cu [...]

citeste tot articolul
“Ar fi putut trăi astăzi”

Facebook Gmail Yahoo Mail Like [...]

citeste tot articolul

Testul de Siguranță Suedez – Testul Plus

Forward-facing vs. rear-facing

Testul Plus este un test de siguranță suedez pentru scaunele auto, care are rolul de a oferi garanția că în timpul unei coliziuni frontale capul și gâtul copilului nu vor suferi răni grave. Ceea ce mulți nu știu este că această omologare este extrem de dură și multe scaune auto nu sunt capabile să treacă acest test.

Este vorba despre 3 factori care fac Testul Plus extrem de greu de trecut, în comparație cu testele de impact standard:

Viteza mare. Simularea se efectuează cu o viteză mult mai mare, ceea ce înseamnă că scaunul auto trebuie să reziste la forțe mult mai mari.

Distanța foarte scurtă de frânare. Distanța scurtă de frânare face ca impactul asupra scaunului mașinii să fie foarte brutal. Cu cât este mai scurtă distanța de frânare, cu atât sunt mai violente forțele care intervin.

Măsurarea forțelor care intervin asupra gâtului manechinului cu ajutorul senzorilor. Pentru a face și mai dificil Testul Plus, pe lângă viteza mai mare și distanța de frânare mai scurtă, au adăugat măsurarea forțelor care intervin asupra gâtului manechinului cu ajutorul senzorilor. Asta înseamnă că scaunele auto cu fața la direcția de mers nu au șanse să treacă testul. Forțele la care este supus gâtul sunt prea mari.

Testul Plus este un test voluntar la care au voie să aplice toți producătorii de scaune auto pentru copii.

rear facing prelungit,rear facing extins,rear facing

Scaune ce se incadreaza in categoria – Rear Facing Prelungit

Nou

Scaune auto copii 0-23 Kg

Scaun auto copii i-Size Axkid One 2

3.199,00 lei4.290,00 lei
Acest produs are mai multe variații. Opțiunile pot fi alese în pagina produsului.
Magazin scaune auto copii Rear facing prelungit

Practic, rear facing prelungit înseamnă că părinții aleg să țină copilul într-un scaun orientat cu spatele la directia de mers chiar și după ce copilul a depășit vârsta minimă legală sau greutatea minimă recomandată pentru a fi plasat într-un scaun orientat înainte. De exemplu, în loc să treacă copilul la un scaun orientat înainte la vârsta de 1 an, părinții pot opta să continue să folosească un scaun rear facing până când copilul atinge greutatea sau înălțimea maximă admisă de scaunul respectiv. Alege Rear Facing Extins pentru Siguranta Copilului Tau!

Mituri și presupuneri greșite

„Copilul meu nu va vedea nimic pe geam dacă stă cu spatele la sensul de mers.”

Greșit! Un scaun auto orientat cu spatele la sensul de mers înalță mult mai bine copilul în scaun față de un scaun auto orientat cu fața la sensul de mers. În loc să se uite în spătarul scaunului din față, copilul poate privi cu ușurință pe geamul lateral al mașinii sau prin lunetă.

„Copilul meu va avea rău de mașină.”

Adulții pot suferi de amețeli atunci când călătoresc rear-facing deoarece creierul unui adult este setat să perceapă ca fiind normală deplasarea cu fața la direcția de mers. De aceea ne putem simți amețiți atunci când ne aflăm pe o scară rulantă defectă, care nu se mișcă așa cum suntem obișnuiți. Creierul unui copil percepe ca fiind normal statul cu spatele la direcția de mers, mai ales dacă a călătorit în acest fel încă de la naștere. Așa că poziția rear-facing nu ar trebui să îi provoace rău de mașină.

„Nu este confortabil pentru copilul meu să călătorească cu spatele la sensul de mers pentru că nu are suficient spațiu la picioare.”

Greșit! Dacă privești orice copil mic care stă pe podea jucându-se, vei observa că nu se așează niciodată cu picioarele întinse. Să stea cu picioarele încrucișate este o poziție naturală pentru copii. Încercați să stați pe un scaun de bar fără sprijin pentru picioare. Nu este chiar atât de confortabil, nu-i așa?

Cam așa s-ar simți un copil într-un scaun auto orientat cu fața la sensul de mers, deoarece nu poate atinge podeaua pentru a-și odihni picioarele.

Vezi si 3 mituri cu privire la scaunele auto rear facing

Care sunt diferențele între Axkid Minikid 4 și Movekid?

Facebook Gmail Yahoo Mail Like Când vine vorba despre siguranța copiilor în mașini, Axkid Minikid [...]

Scaunul auto rear-facing, SUPER scut pentru micuțul tău

Facebook Gmail Yahoo Mail Like 2 Axkid și Academia Titi Aur colaborează pentru reducerea numărului [...]

Axkid îți dă întâlnire la Baby Boom Show, ediția primavară 2024

Facebook Gmail Yahoo Mail Like Te așteptăm cu: OFERTE speciale la scaunele auto Axkid Curs [...]

Accident mașină răsturnată, copil de 4 ani nevătămat în Axkid Minikid 3

Facebook Gmail Yahoo Mail Like 1 Aceasta este povestea lui Ivan și a fiului său [...]

Protejarea coloanei vertebrale a copilului și cum influențează calitatea vieții la adult

Facebook Gmail Yahoo Mail Like 1 Coloana vertebrală este organul care susține nemijlocit corpul și [...]

Copii din București salvați în accident de scaunele auto rear-facing

Facebook Gmail Yahoo Mail Like 2 Scaunul auto pentru copii nu este un moft, în [...]

Puterea scaunului auto Axkid ONE 2

Facebook Gmail Yahoo Mail Like 2 Găsirea unui scaun auto care să se potrivească tuturor [...]

Testele de siguranță excepționale la care a fost supus Minikid 4

Facebook Gmail Yahoo Mail Like 1 Axkid se concentrează întotdeauna pe siguranța copilului tău. Prin [...]

Lasă un răspuns