Testul Plus – Forward-facing vs. Rear-facing

rear facing

Scaunele auto care au trecut Testul Plus (Testul suedez de siguranță) îți oferă siguranța că, în timpul unei coliziuni frontale, copilul tău nu va fi expus unor riscuri care duc la periclitarea vieții lui. Suedia este lider mondial când vine vorba de siguranța copiilor în timpul călătoriilor cu mașina și de aceea nu este de mirare faptul că Testul Plus este o invenție suedeză.

Tommy Pettersson, șeful Crash Lab al VTI din Linköping a lucrat la realizarea sistemului de testare în 2009 și comparativ cu alte teste din Uniunea Europeană Certificarea Plus oferă siguranța că scaunul auto protejează copilul împotriva forțelor mari survenite asupra gâtului. Testul Plus este un test suplimentar realizat de VTI, Institutul Național de Cercetare a Drumurilor și Transportului, pentru scaunele auto destinate pieței din Europa. Scaunele auto care pot fi certificate cu Testul Plus se încadrează în două variante, maxim 18 kg în cazul celor cu sistem de prindere ISOFIX și maxim 25 de kg în cazul celor cu sistem de prindere în centuri.

Ceea ce majoritatea nu știu este că această certificare este foarte greu de obținut și multe scaune auto sunt distruse în timpul testului. Este vorba despre 3 factori care fac Testul Plus extrem de greu de trecut:

  • Viteza mare. Viteza este mai mare în comparație cu viteza folosită de normele europene ECE R44 și UN- ECE R129 (i-Size)
  • Distanța foarte scurtă de frânare. Distanța scurtă de frânareface ca impactul asupra scaunului mașinii să fie foarte brutal. Cu cât este mai scurtă distanța de frânare, cu atât sunt mai violente forțele care intervin.
  • Măsurarea forțelor care intervin asupra gâtului manechinului cu ajutorul senzorilor. Pentru a face și mai dificil Testul Plus, pe lângă viteza mai mare și distanța de frânare mai scurtă, au adăugat măsurarea forțelor care intervin asupra gâtului manechinului cu ajutorul senzorilor. Asta înseamnă că scaunele auto montate cu fața la direcția de mers nu au nicio șansă să treacă testul deoarece forțele la care este supus gâtul sunt prea mari.

Un scaun auto care a trecut Testul Plus îți oferă siguranța că, în timpul unei coliziuni frontale, copilul tău nu va fi expus unor riscuri care duc la periclitarea vieții lui. Spre deosebire de aprobarea obișnuită, Testul Plus este un test voluntar și decizia de a testa scaunele auto cu Testul Plus îi revine producătorului.

Scaune auto Axkid Rear Facing

În momentul actual, Axkid are trei scaune auto care au trecut Testul Plus: Axkid Minikid, Axkid Move și Axkid Rekid (ISOFIX).

Testul Plus – Forward-facing vs. Rear-facing

Ca părinte, ai citit cu siguranță că scaunul auto pe care l-ai ales este de asemenea, aprobat în Europa și este marcat conform reglementărilor ECE. Ce nu este suficient de clar, este ce înseamnă testele și cum au fost ele făcute. Desigur este extrem de important ca scaunul auto pe care alegi să îl cumperi pentru copilul tău să fie aprobat conform normelor europene, însă testele efectuate în acest sens nu iau în considerare forțele survenite asupra gâtului. Este de asemenea important să vă asigurați că scaunul auto are și Testul Plus.

Scaune auto Axkid Front Facing & Rear Facing

    Toate scaunele auto aprobate conform normelor ECE R44 sunt testate la impact, dar ceea ce majoritatea nu știu este faptul că scaunele auto rear-facing sunt testate atât la impact frontal cât și la cel din spate. Asta înseamnă că scaunele auto rear-facing trebuie să fie capabile să facă față atât unui impact frontal cât și celui din spate pentru a fi aprobate. Asta spre deosebire de scaunele auto montate cu fața la direcția de mers care sunt testate doar la impact frontal pentru a fi certificate.

    sursa articol: axkid.com

    Lasă un răspuns