Stiai ca scaunul de masina cu spatele la sensul de mers este o inovatie suedeza?
Mai exact acest tip de scaun a fost inventat in anul 1960 si este unul dintre motivele pentru care Suedia este considerata cea mai buna tara din lume in ceea ce priveste protectia si siguranta copiilor in scaune auto in timpul traficului.
Potrivit ultimelor studii din domeniul accidentelor rutiere, riscul de deces sau provocarea unor rani deosebit de grave in urma unui impact, este mai mare pentru copii care calatoresc intr-un scaun de masina amplasat cu fata la sensul de mers (Forward Facing). Aceleasi cercetari demonstreaza faptul ca probabilitatea unor asemenea efecte este de 5 ori mai mica in cazul copiilor care folosesc un scaun pozitionat cu spatele (Rear Facing).
Atunci cand analizam statisticile accidentelor rutiere produse in Suedia si le comparam cu cele din alte tari, in care se folosesc scaune pozitionate cu fata catre sensul de mers de la varsta de un an, vom gasi cu siguranta cateva elemente ingrijoratoare. Alarmant este faptul ca in aceste tari rata accidentelor in care sunt raniti copii aflati in trafic este de chiar pana la 4 ori mai mare decat in Suedia.
In schimb, numarul copiilor implicati si raniti in accidentele rutiere din Suedia sufera o crestere in jurul varstei de 3 spre 4 ani. Principala cauza a acestui rezultat este decizia parintilor suedezi de a instala scaunele micutilor cu fata la sensul de mers. Trebuie subliniat faptul ca efectele utilizarii unui scaun Forward Facing nu sunt chiar atat de grave in contextul in care gatul copilului este mult mai dezvoltat decat la o varsta mai mica.
In imaginea de mai jos este ilustrat modul in care este distribuita greutatea corporala atat in cazul unui bebelus cat si in cazul unui adult. Daca in primul exemplu greutatea corporala repartizata la nivelul capului este de 25%, in al doilea exemplu aceasta este de 6%.
Copiii nu reprezinta o miniatura a corpului unui adult. Capul unui copil este mare si greu comparativ cu corpul sau, iar muschii si ligamentele de la nivelul gatului nu sunt in intregime dezvoltate.
In cazul unui accident frontal, care este si cel mai frecvent in trafic, riscul de provocare a unor rani grave la nivelul gatului este foarte mare. Consecintele pot fi chiar mai grave in randul copiilor care calatoresc intr-un scaun forward-facing (cu fata la sensul de mers). In unele situatii aceste rani au dus la decesul celor mici.
In schimb, copiii care folosesc un scaun Rear Facing (cu spatele la sensul de mers) sunt mai putin expusi. Explicatia este una relativ simpla: scaunele Rear Facing ofera un suport mai bun pentru cap si gat atunci cand corpul si capul sunt zguduite/ aruncate in acelasi timp.
Atunci cand copilul este asezat intr-un scaun Forward Facing (cu fata la sensul de mers) partea superioara a corpului este practic aruncata in momentul unui impact. Un rol esential il au centurile de siguranta care reduc din viteza corpului. Totusi, acestea nu au aceeasi eficienta si asupra capului. El isi continua directia cu aceeasi viteza pe care masina a avut-o inainte de incident. In acel moment o greutate mare este plasata la nivelul gatului pentru a putea opri miscarea inainte a capului.
Situatia este diferita in cazul copiilor care calatoresc intr-un scaun de masina pozitionat cu spatele la sensul de mers. Statisticile arata ca 9 din 10 nu sufera rani grave.
Majoritatea specialistilor din domeniu recomanda ca cei mici sa calatoreasca intr-un scaun de masina Rear Facing cel putin pana la varsta de 4-5 ani. Noi, cei de la Axkid, recomandam sa faca asta cat de mult posibil, chiar pana la o greutate de 25 kg si o varsta de 6 ani. Principala motivatie este aceea ca scaunele Rear Facing ofera un grad de siguranta si protectie de pana la 90-95%. Procentajul este mult mai scazut in cazul scaunelor Forward Facing ajungand la 60-70%.
Sursa articol Axkid Suedia: https://www.axkid.com/reason-child-travel-rear-facing-six-years-old/
Scaune auto pentru copii
Scaune auto copii 0-23 Kg
Scaune înălțătoare auto pentru copii
Scaune auto copii 0 - 36 kg
Scaune auto copii 0-23 Kg
Scaune auto copii 0 - 36 kg
Scaune înălțătoare auto pentru copii
Scaune auto copii 0 - 18 kg
Axkid ONE 2 vs. Axkid ONE 3
Facebook Gmail Yahoo Mail Like Ai vrut cel mai sigur și confortabil scaun auto pentru [...]
Care sunt diferențele între Axkid Minikid 4 și Movekid?
Facebook Gmail Yahoo Mail Like Când vine vorba despre siguranța copiilor în mașini, Axkid Minikid [...]
Scaunul auto rear-facing, SUPER scut pentru micuțul tău
Facebook Gmail Yahoo Mail Like 2 Axkid și Academia Titi Aur colaborează pentru reducerea numărului [...]
Axkid îți dă întâlnire la Baby Boom Show, ediția primavară 2024
Facebook Gmail Yahoo Mail Like Te așteptăm cu: OFERTE speciale la scaunele auto Axkid Curs [...]
Accident mașină răsturnată, copil de 4 ani nevătămat în Axkid Minikid 3
Facebook Gmail Yahoo Mail Like 1 Accident mașină răsturnată, copil de 4 ani nevătămat în [...]
Protejarea coloanei vertebrale a copilului și cum influențează calitatea vieții la adult
Facebook Gmail Yahoo Mail Like 1 Coloana vertebrală este organul care susține nemijlocit corpul și [...]
Copii din București salvați în accident de scaunele auto rear-facing
Facebook Gmail Yahoo Mail Like 2 Scaunul auto pentru copii nu este un moft, în [...]
Puterea scaunului auto Axkid ONE 2
Facebook Gmail Yahoo Mail Like 2 Găsirea unui scaun auto care să se potrivească tuturor [...]