Stiai ca scaunul de masina cu spatele la sensul de mers este o inovatie suedeza?
Mai exact acest tip de scaun a fost inventat in anul 1960 si este unul dintre motivele pentru care Suedia este considerata cea mai buna tara din lume in ceea ce priveste protectia si siguranta copiilor in trafic.
Potrivit ultimelor studii din domeniul accidentelor rutiere, riscul de deces sau provocarea unor rani deosebit de grave in urma unui impact, este mai mare pentru copii care calatoresc intr-un scaun de masina amplasat cu fata la sensul de mers (Forward Facing). Aceleasi cercetari demonstreaza faptul ca probabilitatea unor asemenea efecte este de 5 ori mai mica in cazul copiilor care folosesc un scaun pozitionat cu spatele (Rear Facing).
Atunci cand analizam statisticile accidentelor rutiere produse in Suedia si le comparam cu cele din alte tari, in care se folosesc scaune pozitionate cu fata catre sensul de mers de la varsta de un an, vom gasi cu siguranta cateva elemente ingrijoratoare. Alarmant este faptul ca in aceste tari rata accidentelor in care sunt raniti copii aflati in trafic este de chiar pana la 4 ori mai mare decat in Suedia.
In schimb, numarul copiilor implicati si raniti in accidentele rutiere din Suedia sufera o crestere in jurul varstei de 3 spre 4 ani. Principala cauza a acestui rezultat este decizia parintilor suedezi de a instala scaunele micutilor cu fata la sensul de mers. Trebuie subliniat faptul ca efectele utilizarii unui scaun Forward Facing nu sunt chiar atat de grave in contextul in care gatul copilului este mult mai dezvoltat decat la o varsta mai mica.
In imaginea de mai jos este ilustrat modul in care este distribuita greutatea corporala atat in cazul unui bebelus cat si in cazul unui adult. Daca in primul exemplu greutatea corporala repartizata la nivelul capului este de 25%, in al doilea exemplu aceasta este de 6%.
Copiii nu reprezinta o miniatura a corpului unui adult. Capul unui copil este mare si greu comparativ cu corpul sau, iar muschii si ligamentele de la nivelul gatului nu sunt in intregime dezvoltate.
In cazul unui accident frontal, care este si cel mai frecvent in trafic, riscul de provocare a unor rani grave la nivelul gatului este foarte mare. Consecintele pot fi chiar mai grave in randul copiilor care calatoresc intr-un scaun forward-facing (cu fata la sensul de mers). In unele situatii aceste rani au dus la decesul celor mici.
In schimb, copiii care folosesc un scaun Rear Facing (cu spatele la sensul de mers) sunt mai putin expusi. Explicatia este una relativ simpla: scaunele Rear Facing ofera un suport mai bun pentru cap si gat atunci cand corpul si capul sunt zguduite/ aruncate in acelasi timp.
Atunci cand copilul este asezat intr-un scaun Forward Facing (cu fata la sensul de mers) partea superioara a corpului este practic aruncata in momentul unui impact. Un rol esential il au centurile de siguranta care reduc din viteza corpului. Totusi, acestea nu au aceeasi eficienta si asupra capului. El isi continua directia cu aceeasi viteza pe care masina a avut-o inainte de incident. In acel moment o greutate mare este plasata la nivelul gatului pentru a putea opri miscarea inainte a capului.
Situatia este diferita in cazul copiilor care calatoresc intr-un scaun de masina pozitionat cu spatele la sensul de mers. Statisticile arata ca 9 din 10 nu sufera rani grave.
Majoritatea specialistilor din domeniu recomanda ca cei mici sa calatoreasca intr-un scaun de masina Rear Facing cel putin pana la varsta de 4-5 ani. Noi, cei de la Axkid, recomandam sa faca asta cat de mult posibil, chiar pana la o greutate de 25 kg si o varsta de 6 ani. Principala motivatie este aceea ca scaunele Rear Facing ofera un grad de siguranta si protectie de pana la 90-95%. Procentajul este mult mai scazut in cazul scaunelor Forward Facing ajungand la 60-70%.
Sursa articol Axkid Suedia: https://www.axkid.com/reason-child-travel-rear-facing-six-years-old/
Siguranța copilului tău în trafic – Târgu Mureș
A trecut ceva vreme de când nu ne-am mai întâlnit cu părinții din țară și, [...]
Rezultatele la testele de impact și la impactul din spate ale scaunului auto rear-facing
Ca părinte, prioritatea ta este să asiguri siguranța copilului tău. O modalitate importantă de a [...]
Împrumuta o scoica auto
[...]
Rolul scoicii în primele zile de viață
[...]
Toată familia are grijă de bebe. De mami cine are grijă?
Într-o lume în care atenția întregii familii se canalizează asupra bebelușului, te provocăm să vezi lucrurile [...]
Scaune auto rear-facing pentru Volvo
Un ghid pentru scaune auto care se potrivesc în Volvo. Scaunul auto se potrivește pe [...]
Scaune auto rear-facing pentru Volkswagen
Un ghid pentru scaune auto care se potrivesc în Volkswagen. Scaunul auto se potrivește pe [...]
Scaune auto rear-facing pentru Toyota
Un ghid pentru scaune auto care se potrivesc în Toyota. Scaunul auto se potrivește pe [...]
Ai vazut promotiile noastre?