Reguli si recomandari UE privind siguranta in masina a copiilor

Scaune auto pentru copii Rear Facing si Front Facing

UE are reguli si recomandari privind siguranta in masina a copiilor. In ceea ce priveste siguranta in trafic, regulile sunt cunoscute si usor de inteles, dar cand vine vorba de recomandari, lucrurile nu sunt tocmai clare. Am decis sa aflam ce presupune fiecare si sa povestim despre lucrurile pe care tu ca parinte trebuie sa le cunosti – totul pentru a oferi copilului tau siguranta si confort in timpul calatoriilor.

Ce spune legea?
– Primul lucru specificat in lege este ca centura de siguranta trebuie utilizata pe toate locurile echipate cu sistem de siguranta (inclusiv pe locurile din spate)
– Copiii cu o inaltime mai mica de 135 de centimetri trebuie să foloseasca scaun auto adaptat varstei, greutatii si inaltimii copilului
– Multe masini sunt echipate cu un airbag pentru pasagerul din fata, dreapta. Nu instalati niciodată scaunul auto pentru copii cu spatele la directia de mers în cazul în care airbag-ul este activ. Este extrem de important ca airbag-ul să fie dezactivat înainte ca scaunul pentru copii sa fie așezat pe scaunul din fata.
– Soferul este responsabil pentru toti pasagerii sub 15 ani, asigurandu-se ca poarta o centura de siguranta sau sunt fixati pe un scaun de siguranta. Este ilegal să conduci un vehicul cu mai multi pasageri decat este inregistrat in actele masinii.

Care sunt recomandarile?
In plus fata de legile de mai sus exista o varietate de sfaturi si recomandari. Iata un rezumat al celor mai importante lucruri pe care ar trebui sa le cunoasteti ca parinte.

Bebelusii trebuie sa fie protejati in masina cu ajutorul scoicii. Atunci cand copilul poate sta in sezut nesustinut se poate face trecerea catre un scaun din grupa urmatoare care sa poata fi instalat Rear Facing, fie pe locul din fata fie pe cel din spate.
Cea mai sigura optiune pentru copii este sa mearga cu spatele la directia de mers cat mai mult posibil, de preferinta pana la varsta de 6 ani. O greseala pe care multi o fac este sa-i intoarca pe copii prea devreme, o actiune care in caz de accident poate insemna diferenta dintre viata si moarte.

Un scaun auto orientat cu spatele la directia de mers nu ar trebui sa fie instalat pe un loc cu airbag frontal activ. In cazul in care airbag-ul poate fi dezactivat, se recomanda instalarea pe locul din dreapta, fata deoarece ofera mai mult spatiu pentru picioarele copilului iar soferul are o mai buna vizibilitate asupra micutului.

Scaunele auto cu instalare in centura de siguranta pot fi folosite pana cand copilul cantareste aproximativ 25 de kilograme. Scaunul devine inutilibilizabil atunci cand o treime din capul copilului este in afara tetierei, respectiv cand linia ochilor a ajuns la marginea superioara a tetierei sau limita de greutate a scaunului a fost depasita.

Cand scaunul auto rear facing a fost depasit acesta trebuie inlocuit cu un scaun inaltator.
Atat medicii cat si cercetatorii recomanda utilizarea unui scaun inaltator pana cand copiii au varsta de aproximativ 10-12 ani.

Dragi parinti, va incurajam sa acorati atentia cuvenita regulilor si recomandarilor UE privind siguranta in masina a copiilor si bineinteles sa le puneti in practica.

Calatorii in siguranta!

 

 

Ai vazut promotiile noastre?

Lasă un răspuns

Open chat